Filmstadens biografer har öppet

Våra biografer är öppna igen och vi välkomnar er varmt tillbaka till våra biografer runt om i landet!
Våra medarbetare och gästers trygghet är fortsatt lika viktigt för oss och vi kommer därför behålla en rad av de säkerhetsrutiner vi infört för att minska köer och trängsel. Här kan du läsa mer om våra aktuella säkerhetsrutiner.

Stor längtan efter att gå på bio igen

18 May 2020

Sedan Filmstadens biografer stängde i mitten av mars har kontakten med gästerna vuxit sig ännu starkare med ett enormt gensvar via sociala kanaler. Budskapet från gästerna är tydligt. Vi längtar. När restriktionerna lättar kommer vi tillbaka till biograferna för att äntligen få se film på den stora duken igen och för att stödja er, så att biografen kan leva vidare som mötesplats.

En undersökning inför den gradvisa öppningen av biografer i Norge, visar att närmare 70 procent av den unga publiken vill gå oftare på bio än de gjorde före coronakrisen. I Norge har man försiktigt börjat öppna sina biografer igen, med en restriktion på maximalt 50 personer i varje salong. Att det är något som glädjer såväl bransch som, inte minst, filmtokiga nordbor i varje ålder är tydligt när alla svar från undersökningen sammanställts.

Många vill gå oftare på bio

Ipsos har på uppdrag av det norska bioreklambolaget CAPA undersökt hur norrmännen ser på biografbesök efter coronakrisen. Även om det kommer finnas begränsningar tills dess att biograferna kan släppa på restriktionerna, så finns det en önskan att stötta sin biograf när samhället öppnar upp igen. Hela 69 procent av de tillfrågade i åldersgruppen 18-29 år betonar vikten av att stödja den lokala kulturen och det inbegriper även biografbesök.

Det verkar som att en lång tid utan möjlighet att se film på stor duk har satt sina spår. Nästan två av tre av de tillfrågade säger att de saknat biobesöken. Störst har saknaden varit bland de unga. I gruppen 18-29 år saknar 82 procent att gå på bio, visar undersökningen.

Säkerheten kommer först

Ipsos undersökning visar att en förutsättning för att publiken ska vilja komma tillbaka till biograferna är att dessa kan erbjuda en trygg upplevelse. Två saker som upplevs som avgörande är goda rutiner för städning och hygien, samt möjlighet för gästerna att hålla säkra avstånd till varandra. Samma sak gäller för ODEON Cinemas Group, den europeiska koncernen där Odeon Kino och Filmstaden ingår. Biograferna rustas därför med allt som krävs för att garantera en trygg och säker vistelse och personalen utbildas i nya rutiner. 

Biografupplevelsen viktigare än filmen

Pandemin har påverkat såväl produktion av ny film som lanseringar av premiärfärdiga filmer. Men detta spelar mindre roll för biopubliken. Bara en av fyra tycker att filmutbudet är avgörande för viljan att gå på bio när de öppnas igen. Den första tiden efter öppnandet kommer filmutbudet bestå av en blandning av klassiker och filmer som inte hann nå sin publik innan stängningen, men vi kan även se fram emot stora premiärer som Christopher Nolans "Tenet", Disneys "Mulan" och längre fram bland annat "Wonder Woman 1984", "Black Widow" och bondfilmen "No Time To Die".

- Det är fantastiskt för Odeon Kino att kunna välkomna tillbaka gästerna till bio, säger Odeon Kinos Commercial Director Jon Einar Sivertsen. Det är glädjande att så många längtar efter att gå på bio, till och mer än innan nedstängningen.

CAPA Kinoreklames CEO Jan Tore Kristiansen håller med.

- Detta är helt strålande nyheter för oss som lever för film och bio. Och för alla andra som älskar film. Det är tydligt att många har saknat att se film som det är tänkt att att man ska se den. I biografen. Nu kan man äntligen njuta av att få sjunka ner i biofåtöljen i en rengjord salong, med möjlighet att hålla avstånd till andra bioälskare i hela Norge.

 

Citat från Filmstadens Instagramkonto:

  • "Åh, längtar tills ni öppnar igen! Har bio-abstinens." 
  • "Saknar känslan av att se en film i dess rätta element - i en biosalong."
  • "Saknar er biomagi! Vissa filmer kommer bara till sin rätt i en biosalong."
  • "Kommer nog ta en grym selfie i era salonger när viruskrisen är över."
  • "Saknar er massor. Blir maraton-bio när stormen är över!"
     

Om undersökningen

544 intervjuade, det ger en felmarginal på 4 % över hela Norges befolkning (95% signifikans). Resultatet motsvarar vad offentlig statistik ger i förhållande till kön, ålder och geografisk spridning. Undersökningen är genomförd av Ipsos webomnibus på beställning av CAPA.
 

Fler nyheter

Bio is back!

15 Jun 2020
Otaliga gånger genom historien har biograferna - och upplevelsen som bor där - genomgått stålbad av mången karaktär, allt från ekonomiska kriser till teknisk formatkonkurrens som TV, VHS och streaming. Läs mer ›

Stor längtan efter att gå på bio igen

18 May 2020
Sedan Filmstadens biografer stängde i mitten av mars har kontakten med gästerna vuxit sig ännu starkare med ett enormt gensvar via sociala kanaler. Budskapet från gästerna är tydligt. Vi längtar. När restriktionerna lättar kommer vi tillbaka till biograferna för att äntligen få se film på den stora duken igen och för att stödja er, så att biografen kan leva vidare som mötesplats. Läs mer ›

Bioreklam växer!

20 Dec 2019
Biomediet går som tåget och har ökat med 11,9% hittills i år. Globalt ser det ut att öka i samma takt även nästa år. Ett starkt filmår 2019 där filmsuccéer såsom Avengers: Endgame, Lejonkungen och Jokern har lockat annonsörer till bio och julen ser ut att fortsätta leverera minst lika bra. Frost 2 har redan visat rekordöppningar i flera andra territorier och allt pekar på att Sverige kommer följa trenden.    Läs mer ›