Filmstadens biografer öppnar igen

Nu öppnar vi dörrarna och hälsar våra biobesökare välkomna tillbaka till biograferna! Film är bäst på bio och vi ser fram emot att ge er härliga filmupplevelser på stor bioduk igen. Läs mer

"Det är roligt att bli rädd"

18 Jun 2019

Skräckfilm som genre har blivit en populär trend på bioduken under de senaste åren. Med filmer som Annabelle och The Conjuring har fascinationen för att uppleva skräck växt. Enligt en undersökning av Svenska Filminstitutet (2019) är 14 % av Sveriges filmintresserade publik dedikerade till just känslan av rädsla och obehag.

Vår filmslukande kollega EwaLena Stens officiella titel är egentligen Senior Key Account Manager, men på Filmstaden Business är hon även vår egen skräckexpert.

”Jag älskar att titta på skräck! Det är roligt att bli rädd, det ger en adrenalinkick. Något som även fascinerar mig är manusförfattarna och var de får allt ifrån.”

EwaLenas bästa ingredienser till en maxad skräckupplevelse är att den ska innehålla mycket ”jump scares”, den ska helst ha inspel av andlighet eller demoner och att gränsdragningen mellan vad som i verkligheten går att bevisa eller motbevisa är hårfin. Platsen man ser skräckfilmen på är även avgörande.

”Jag kollar bara på skräckfilm på bio – dels för att det blir större och bättre på bio, men även för att jag har en teori att det onda stannar kvar i salongen. Om jag är hemma och kollar blir jag rädd så fort en dörr råkar knaka men när jag lämnar biosalongen lämnar jag även det obehagliga kvar.” 

Målgruppen för skräck är ung, mellan 15-29 år och bor oftare i norra och mellersta Sverige. Unga tjejer har även ökat intresset för denna adrenalinkick.

”Jag kan tänka mig att intresset blivit större på grund av att kvalitén på det som produceras blivit bättre och mycket är tack vare regissören James Wan (The Conjuring). Killar är rädda för att bli rädda, medan tjejer istället har någon fascination kring det hela”.

I snitt tittar EwaLena på bio en gång i veckan. De bästa skräckupplevelserna är Ghostland (2018), Saw (2004) och Get Out (2017).  Till sommaren väntar Annabelle Comes Home med premiär 26 juni, Scary Stories to Tell in the Dark den 9 augusti och till hösten ser hon fram emot Det: Kapitel 2 som har biopremiär 6 september.

Missa inte DET.

Fler nyheter

Bio is back!

15 Jun 2020
Otaliga gånger genom historien har biograferna - och upplevelsen som bor där - genomgått stålbad av mången karaktär, allt från ekonomiska kriser till teknisk formatkonkurrens som TV, VHS och streaming. Läs mer ›

Stor längtan efter att gå på bio igen

18 May 2020
Sedan Filmstadens biografer stängde i mitten av mars har kontakten med gästerna vuxit sig ännu starkare med ett enormt gensvar via sociala kanaler. Budskapet från gästerna är tydligt. Vi längtar. När restriktionerna lättar kommer vi tillbaka till biograferna för att äntligen få se film på den stora duken igen och för att stödja er, så att biografen kan leva vidare som mötesplats. Läs mer ›

Filmstadens biografer håller stängt

17 Mar 2020
För oss på Filmstaden är våra gästers och medarbetares säkerhet och välbefinnande av största vikt. Med anledning av den rådande situationen vill vi informera dig om att Filmstadens biografer stängs tills vidare från och med 18 mars 2020. Läs mer ›

Bioreklam växer!

20 Dec 2019
Biomediet går som tåget och har ökat med 11,9% hittills i år. Globalt ser det ut att öka i samma takt även nästa år. Ett starkt filmår 2019 där filmsuccéer såsom Avengers: Endgame, Lejonkungen och Jokern har lockat annonsörer till bio och julen ser ut att fortsätta leverera minst lika bra. Frost 2 har redan visat rekordöppningar i flera andra territorier och allt pekar på att Sverige kommer följa trenden.    Läs mer ›